Yaşam

Aşk, tutku ve ihanet çemberinin merkezinde yer alan Aşk-ı Memnu romanının edebi büyüklüğü

ensonhaber.com

Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah’la birlikte kaleme aldığı ikinci nadide romanı Aşk-ı Memnu, görünüşte mantıksız ve biraz da maddiyatçı bir evliliğin getirdiği, felaketle sonuçlanan yasak aşkın acıklı hikâyesidir.

Son yıllarda Türkiye’de de dizi olarak uyarlanan roman, izleyenleri ekrana kilitledi. Dizinin başrollerinde Kıvanç Tatlıtuğ, Beren Saat, Nebahat Çehre ve Selçuk Prosedür yer aldı. Dizi uyarlaması yapılan roman, kısa sürede satış rekorları kırarak en çok okunan kitaplardan biri oldu.

Halit Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah’la birlikte kaleme aldığı ikinci değerli romanı Aşk-ı Memnu, görünüşte orantısız ve biraz da maddiyatçı görünen ve felaketle sonuçlanan bir evliliğin ortaya koyduğu “yasak aşk”ın acıklı öyküsü.

1898-1900 ortalarında yazılan ve Servet-i Fünun’da tefrika edilen Aşk-ı Memnu, Servet-i Fünun edebiyatının en büyük yazarı kabul edilen Halid Ziya Uşaklıgil’in ilk büyük Türk romanı kabul edilir.

Sağlam bir yapıya ve tekniğe sahip olan eserde zengin bir hayat hayaliyle çocuklu, yaşlı ve varlıklı bir adamla evlenen genç ve güzel bir kadın, kocasına sadık kalma kararına rağmen istemeden yasak bir yola sürülür. aşk, olayın manevi sebeplerine vurgu yaparak. açıklanır.

Boğaziçi’nde Melih Beyefendi ailesi olarak bilinen bir aileden Firdevs Hanım’ın genç ve hoş kızı Bihter, biraz müreffeh bir hayat sürmek için kırklı iki çocuklu Adnan Bey’le evlenerek bu sıkıntıdan kurtulur. biraz gevşek bir kadın olan ve asla ona benzemeyen annesinin kötü şöhreti. .

Bihter, Adnan Bey’in konağına gelin olarak geldikten sonra kocası Adnan Bey’de bulamadığı aşkı, kocasının çapkın yeğeni Behlül ile yaşadığı yasak aşkta bulmaya çalışır.

Yasak bir aşkın romanı

Ancak bir süre sonra Behlül’ün Bihter’i terk edip Beyoğlu’ndaki eski sevgilisinin yanına dönmesi ve ardından Adnan Bey’in son derece duygusal kızı Nihal’le nişanlanması üzerine ‘yasak aşk’ sözünün öznesi tüm konakta duyulur.

Bihter kısa bir süre kendi kendisiyle uğraştıktan sonra konağa gelin olarak gelmesini hazmedemeyen ve babasını ondan ayırdığını düşünen annesi Behlül ve Nihal’den intikam almak için intihar eder.

Bunun üzerine Behlül kaçar, Nihal babasına kavuşur ve Bihter’in gelişiyle bozulan konağın düzeni yeniden kurulur.

Edebi dönüm noktası çalışması

Aşk-ı Memnu geçen yüzyılın başında bu doğrultuda Avrupai bir yaşama giren toplumu bir yandan tanıtırken, diğer yandan kalıtım ve kalıtım gibi gerçekçiliğin gerektirdiği tüm unsurları başarıyla işlemiştir. Avrupa’da görülen ve Batılı romancılar tarafından kullanılan determinizm, gözlemleri ve ayrıntılı betimlemeleriyle Türk romanının bir parçası olmuştur. bir dönüm noktası oluşturdu.

Kitap sayfası için link:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu