Haber

Rus medyasında geçen hafta: Paşinyan, Ermenistan’ın Rusya yerine AB’yi seçtiğini bir kez daha gösterdi

Hazal Yalın

Bu haftaki seçki, birbiriyle çok az ilgisi olan dört konudan oluşuyor.

Vestik Kavkaza’nın imzasız makalesi, Ermenistan hükümetinin AB sivil misyonunu ülkeye davet etmekle kalmayıp, bunu açıkça Rusya’yı etkisiz hale getirmek için bir araca dönüştürmeye çalıştığını öne sürüyor. Alıntıladığım başlık, makalenin orijinal başlığıdır.

EurAsia Daily, Putin’in Ekim ayına dayanılarak sıkıyönetim ilan edilen federal bölgelerde (Rusya Federasyonu’na bağlı dört bölge) devlet savunma emirlerinin ihlali durumunda hissedar şirketlere kayyum atanmasını mümkün kılan 3 Mart tarihli kararnameyi inceliyor. 19 kararname. 19 Ekim kararnamesinin yayınlandığı gün bunun çok değerli olduğunu vurgulamış ve şöyle yazmıştım: “Karar, özellikle 4 yeni oblast ve komşu oblast ve krailer, sosyal hayattan yönetime (valiliklere) müdahale ediyor. (en önemlisi) hükümet ve cumhurbaşkanlığı idaresi ile koordinasyon içinde ekonomiye (açık uçlu: müsadereden saptırmaya). Gelecek için (ne kadar kararlılıkla ve ne amaçla uygulanacağını) kestirmek zordur; ama yapılanlar çok net bir şekilde GKO’yu çağrıştırıyor ve üstelik GKO’nun modellendiği de aşikar.” GKO (Devlet Savunma Komitesi), Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında tüm yetkileri elinde tutan en yüksek devlet organıdır.

Bu arada: Rusya’da sıkıyönetim ancak bir dış istila veya saldırı tehdidi durumunda ilan edilebilir. İç tehdit durumunda (darbe girişimi, afet, toplumsal kargaşa vb.) acil durum olarak kabul edilir.

Rusya Adalet Bakanlığı tarafından “yabancı ajans” olarak değerlendirilen Rosbalt, Merkez Bankası’nın TL/ruble ve Hong Kong doları/ruble paritelerinde anlaşmalı forward sözleşmeleri ile süreci başlattığını bildirdi. Bu coinlere hem kurumsal yatırımcıların hem de özel kişilerin ilgisinin artması dikkat çekiyor.

Nezavisimaya Gazeta’nın kıdemli Ortadoğu uzmanı İ. Subbotin ise Katar’ın “deprem yardımı” bahanesiyle Ankara ile Suriye’nin kuzeyinde şehir kurulması için mutabakat zaptı imzaladığını belirtiyor ve bunun “muhalefet”in elindeki enklavların yeniden inşasına yönelik olduğunu vurguluyor. . Subbotin’in görüştüğü Anton Mardasov’a göre Katar, Suriye için eski uzun vadeli emellerinden vazgeçmedi.

“Paşinyan bir kez daha gösterdi: Ermenistan, Rusya yerine AB’yi tercih ediyor”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Perşembe günü Ermenistan’da AB misyonunun kurulmasına katkılarından dolayı Almanya’ya şükranlarını dile getirdi ve Erivan’ın AB ile ilişki kurma niyetinde olduğunu açıkladı.

Ermenistan Başbakanı, Berlin’de Şansölye Olaf Scholz’un huzurunda düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği misyonunun Ermenistan’a yerleştirilmesine katkılarından dolayı Alman hükümetine teşekkür etti. Paşinyan, Güney Kafkasya’da güvenliği sağlayacak olanın Avrupa misyonu olduğundan emin olduğunu da ifade etti.

AB sivil misyonunun Ermenistan’daki faaliyetleri bir muhtıra ile düzenlenecek; ancak anlaşma şimdi imzalanmadı.

Paşinyan yaptığı konuşmada, demokratik bir ülke olarak Ermenistan’ın Rusya’nın batı yaptırımlarını aşmasına yardım etmeyeceğini, aksine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Şeffaflığın Erivan için son derece değerli olduğunu söyleyen Paşinyan, Ermenistan’ın Batı yaptırımlarını aşmak için Moskova’ya yardım ettiği söyleminin “tersi” olduğunu ekledi.

Ermenistan Batı yanlısı bir yol izliyor. Başbakan Paşinyan’a göre AB ile Ermenistan arasındaki dış ticaret geçen yıl arttı. Paşinyan, Avrupa ile ikili dış ticaret hacmindeki artışın nedenlerinden birinin de Ermenistan’ın Avrupa Birliği ile ilişki kurma isteği olduğunu düşünüyor.

Şöyle diyelim: Rusya, Ermenistan’daki AB misyonunun durumu yalnızca karmaşıklaştıracağından ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkileri iyileştirmeyeceğinden emin. (Vestik Kavkaza, 2 Mart)

‘Sıkıyönetim bölgelerindeki şirketlere sayman tehdidi’

Rusya’da savunma emirlerinde devletin yükümlülüklerini yerine getirmeyen hissedar şirketlerin hissedar ve yönetim yetkileri dondurulacak ve bunlara kayyum atanabilecek. Bu tür şirketlerin idari teşkilatları Sanayi ve Ticaret Bakanlığının önerileri doğrultusunda belirlenir. İlgili kararname bugün (3 Mart) Rusya Devlet Başkanı V. Putin tarafından imzalandı.

Sıkıyönetim mevzuatının sağladığı imkanlar çerçevesinde kabul edilen belge, devlet savunma emirleri kapsamında hüküm, iş veya hizmet yürütenleri ilgilendiriyor.

Kararnameye göre, bu şirketlerin ortaklarının hakları ile idari organların yetkileri, şirketlerin savunma sözleşmelerindeki yükümlülüklerinin yanı sıra tedarik sözleşmelerindeki yükümlülüklerine aykırı hareket etmeleri halinde “sıkıyönetim kaldırılıncaya kadar” dondurulacak. ürünlerin. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın önerileri doğrultusunda bir yönetim teşkilatı belirlenecek, şirketin yürütme organlarının yetkileri ile pay sahipleri komitesi veya icra kurulunun yetkileri buna devredilecek. …

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, “Rusya Federasyonu hükümeti, dönem boyunca devlet savunma emirlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunan hissedar şirketlerin faaliyetleri konusunda Federasyon Askeri-Sanayi Komisyonu Kurulu nezdinde bir çalışma grubu oluşturmaya yetkilidir” diyor. sıkıyönetim”. Bu çalışma seti, devlet savunma emirlerine katılan şirketlerin faaliyetlerini değerlendirecek ve “bu tür hissedar şirketlerin katılımcılarının (hissedarlarının) haklarının dondurulmasına ilişkin konularda bir pozisyon” belirleyecektir. Çalışma grubu kararları doğrultusunda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili normatif-yasal düzenlemeleri yayımlanacaktır.

Devlet ayrıca, yükümlülüklerini ihlal eden işletmelerin özlük haklarının korunması ve bu şirketlere yatırılan bütçe fonlarının korunması için zorunlu tedbirler alma yetkisine sahiptir.

19 Ekim 2022 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, şu an itibariyle Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ile Zaporoje ve Herson vilayetlerinde sıkıyönetim uygulanmaktadır. ( Avrasya Günlük, 3 Mart)

‘Moskova borsasında Türk lirasının popülaritesinin artması’

… Rusya Merkez Bankası Salı günü yaptığı açıklamada, 27 Şubat itibarıyla iç piyasada 89 milyar ruble döviz satıldığını duyurdu. 22 Şubat itibariyle satış hacmi 9 milyar ruble idi. Maliye Bakanlığı daha önce 7 Şubat ortası ile 6 Mart arasında döviz satışı için 160,2 milyar ruble gönderileceğini açıklamış; buna göre günlük satış hacmi 8,9 milyar ruble.

13 Ocak’tan sonra Maliye Bakanlığı yeni bütçe kuralları çerçevesinde iç piyasada döviz satışlarına yeniden başladı. Moskova Menkul Kıymetler Borsası’nın döviz bölümünde “Çin yuan-rublesi” enstrümanı üzerinden Merkez Bankası tarafından döviz alım satım işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Rusya Federasyonu’nun uluslararası rezervlerinin hacmi 17 Şubat itibarıyla 582,1 milyar dolar oldu. Bu, bir önceki haftaya göre 6,9 ​​milyar dolar yani yüzde 1,2 düşüş anlamına geliyor. …

Rus mali düzenleyici kurumu da 1 Mart itibarıyla bankaların zorunlu karşılıklarını artırdı. Açıklamaya göre, bu önlem aynı zamanda kredi kuruluşlarının bilançolarının ulusal para birimine çevrilme eğilimini korumak için de uygulandı.

Moskova Borsası, 1 Mart itibarıyla TL/ruble ve Hong Kong doları/ruble döviz çiftlerinde uzlaşmalı vadeli işlem sözleşmeleriyle süreci başlatıyor. Moskova Menkul Kıymetler Borsası, yeni sözleşmelerin başlamasının bu para birimlerinin artan popülaritesinden kaynaklandığını belirtiyor. Yeni enstrümanların en geniş müşteri kitlesini hedeflediği ve hem kurumsal yatırımcılar hem de gerçek kişiler için farklı olacağı vurgulanıyor.

Öte yandan, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, doların kilit para birimi olarak oburla değiştirilmesine yönelik uluslararası bir anlaşma girişimlerinin artık Rusya için erken olduğunu düşünüyor. Izvestiya ile yaptığı bir röportajda Peskov, Rusya’nın böyle bir anlaşma fikrine hazır olup olmadığı sorulduğunda, şu yanıtı verdi: Teorik olarak Rusya’nın bunu şimdi yapmaya hazır olduğunu düşünüyorum, ancak yetiştirme şansımız yok. BT. Zamana ihtiyacımız var.”

Peskov, ana rezerv para birimi olarak dolar ihraç eden kuruluşa olan güvenin çökmesi nedeniyle “dedolarizasyonun devam ettiğini” belirtti. Peskov’a göre ülkeler, ödemelerini kendi ulusal para birimlerine göre yapmak için yeni seçenekler üzerinde yavaş yavaş çalışmaya başladı. … (M.Makarov / rosbalt,1 Mart)

‘Katar, Türkiye ile Suriye’de şehir inşa etmek için mutabakat zaptı imzaladı’

Katar, Şubat ayında meydana gelen büyük depremden zarar görenler için Suriye’nin kuzeybatısında bir şehir inşa etmeyi planladığını açıkladı. Düzenin dış ilişkiler açıklamasında, yetkililerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik tutumunda herhangi bir değişiklik olmadığı vurgulanıyor. Resmi açıklamalara göre, insani yardım Türkiye’nin himayesindeki bölgelerin birinden ulaştırılacak. Uzmanlara göre Katar siyasi ve ekonomik bir aktör olarak Suriye belgesine dönmeyi hedefliyor. …

Dışişleri Bakanı Maced al-Ansari’ye göre, Katar girişimi kuzeybatı Suriye’de 70.000 kişilik bir “entegre şehir” kurmayı öngörüyor. Al-Ansari, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin kuzey bölgelerini sorumluluk alanında tutan Türk tarafıyla da ilgili anlaşmaların imzalandığını duyurdu. Diğer bir deyişle, Katar’ın girişimi, muhalif yerleşim bölgelerinin altyapılarının inşasında bir adım olacaktır. …

Rusya Uluslararası İlişkiler Kurulu uzmanı ve Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde (MEI) davetli araştırmacı Anton Mardasov’a göre, eski siyasi çizgisine bağlı kalan Doha, Suriye’de uzun vadeli hedefler peşinde. Mardasov, merkezi hükümet tarafından kontrol edilen bölgelerdeki ekonomik ve sosyal koşulların giderek kötüleştiğini ve bunun sonucunda Şam’ın eninde sonunda muhalefetle veya muhalefetin çıkarlarını temsil edenlerle diyalog geliştirme sorunuyla karşı karşıya kalacağını düşünüyor. Katarlıların bu oyunu oynaması çok muhtemel. (İ. Subbotin / Nezavisimaya Gazetesi, 2 Mart)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu