Vatandaşların depremle ilgili paylaşımları veri tabanı oluyor
Vatandaşların depremle ilgili paylaşımları bilgi bankası oluyor
Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında vatandaşların sosyal medyada paylaştığı görsellerden yola çıkılarak, iki üniversiteden araştırmacıların katılımıyla hazırlanan projeyle veri tabanı oluşturulması için çalışma başlatıldı.
MERSİN – Kahramanmaraş merkezli deprem sırasında vatandaşların sosyal medyada paylaştığı görsellerden yola çıkarak iki üniversiteden araştırmacıların katılımıyla hazırlanan projeyle veri tabanı oluşturulması için çalışma başlatıldı.
Mersin Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Doç. Araştırmacılar arasında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Bengü Sezer ve Öğretim Görevlisi Taner Sezer de yer alıyor. Zafer Kıyan liderliğinde yürütülen “Kahramanmaraş Merkezi Depremlerinden Doğrudan veya Dolaylı Olarak Etkilenen Vatandaşların İletişimsel Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi” başlıklı TÜBİTAK 1001 projesi başladı. Proje kapsamında MÜ’lü araştırmacı ve öğrencilerin desteğiyle sosyal medyadan elde edilen verilerin görsel ve metin bazlı bilgilerinin 4 ana eksende işlenmesine başlandı. Çalışmada ayrıca kriz dönemlerinde gündemin nasıl odaklanıldığı ve yalan haberlerin nasıl yayıldığı da inceleneceği belirtildi. Özellikle işlenecek ve etiketlenecek veri setlerinin arşiv olarak gelecekte depremle ilgili çalışmalara katkı sağlayacağı ve afetlere karşı toplumsal hafıza kaybını önleyeceği kaydedildi.
“32 aylık bir çalışma olacak”
Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Taner Sezer, “Geçen dönem TÜBİTAK’ın açtığı 1001 tipi proje çağrısı üzerine, Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili sosyal medyada çıkan haberler, tweetler ve ilgili görselleri kapsayan kapsamlı bir proje için başvuruda bulunduk. Projemiz kabul edildi, 1 Kasım itibarıyla proje üzerinde çalışmaya başladık.
Projeyi toplam 32 ay gibi bir sürede tamamlamayı hedefliyoruz. Yazılı metin bazlı işlemler ilk 18 ay içerisinde tamamlanacak. Daha sonra 32. ayın sonunda görsellere ilişkin bilgi seti tamamlanarak TÜBİTAK’a teslim edilecek. “Bu proje özellikle deprem sonrasında görüntülerin etiketlenmesi ve bilgi seti oluşturulmasında ilk olacak” dedi.
“Özel veriler oluşturulacak”
Daha önce benzer bir projenin yapılmadığına dikkat çeken Sezer, “Deprem gibi doğal afetlerden sonra sosyal medyada paylaşılan, insanların paylaşmayı uygun gördüğü, tekrar tekrar dolaşıma soktuğu görüntüler nelerdir? Neler oluyor? Bu görüntülerin içeriği canlı mı, cansız mı yoksa enkaz mı?” olarak etiketlenmiş bir bilgi seti olacaktır. Görselleri etiketlerken bu görsellerin her birine Türkçe kısa açıklamalar da ekliyoruz. Bu nedenle insanlar tarafından etiketlenen açıklamaları içeren görsel bir veri seti oluşturmaya çalışacağız. Bu veri seti bundan sonra makine öğrenmesi ve yapay zeka için kullanılacak. Yapılacak çeşitli çalışmalara veri seti sağlayacak özel bilgiler oluşturur. Elinizde veri varsa ve bu veri güvenilir bir şekilde etiketlenirse, elinizde olmayan diğer bilgilerin ön elemesi için bir altyapı sağlayabilirsiniz. buna uyun.
“54 binin üzerinde görsel veriye sahibiz”
Öğretim Görevlisi Dr. Bengü Sezer, “Bu görüntülerin gelecekte yaşanabilecek felaketler konusunda bize sağlayacağı yardımlar şu şekilde olabilir; bize bir fotoğraf sunarak insanların en çok neyi paylaştıklarını, neleri paylaştıklarını görmemizi sağlıyor. Duygusal olarak değer verilmesi veya ilk günlerde ihtiyaçların neler olduğu. Bu alanlarda faydalı olacağını düşünüyorum. Toplamda 54 binden fazla kişi.” Twitter verileri dışında elimizde pek çok görsel bilgi var. Elbette bu görsel verilerde tekrar tekrar paylaşılan şeyler var. Bunlar ortadan kaldırıldığında 40 bin civarında görselimiz olacağını düşünüyoruz. Bu görselleri etiketlemenin yanı sıra etiketleme öğrencilerimizden de bunları tanımlamalarını isteyeceğiz. Bu bize geniş bir tasvir görseli verir. veri. Taner’in de söylediği gibi gelecekte bilgisayar öğrenme süreçlerinde bize yardımcı olacak. Elbette bu görselleri satın alıp kullanmak isteyen herkes bunları satın alıp kullanamayacak. Özel izne tabi olacak. Yani görselleri herkesle paylaşmayacağız. Bunları özel izinle ve yalnızca bilimsel çalışmalar için alabilecekler. “Kullanılmasına izin verilecek”